A ambicje do zrobienia ciasta francuskiego własnoręcznie? Nadal są... :)
Składniki:
2 op. ciasta francuskiego w temp. pokojowej
5 jabłek
2 banany
2 łyżki masła
1 łyżeczka soku z cytryny
ok 3 łyżek cukru
1 op. cukru waniliowego
cynamon
1 jajko do posmarowania
1. Jabłka obieramy i wykrawamy z nich gniazda nasienne, a nastęnie kroimy je na drobną kostkę. Banany obieramy i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim owoce ok 15 minut. Doprawiamy do smaku cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Dokładnie studzimy.
2. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Ciasto francuskie dzielimy na 6 części (z 2 opakowań powinno nam wyjść 12 ciastek), na każdy powstały kwadracik nakładamy po sporej łyżce owocowego farszu. Jajko roztrzepujemy w misce i smarujemy nim dokładnie brzegi ciastek (jest to konieczne, aby ciasto się dobrze skleiło).
3. Ciastka formujemy w prostokąty i widelcem dociskamy ich brzegi, a następnie smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem z cynamonem. Każde ciastko lekko nacinamy z wierzchu w 4 - 5 miejsach. Pieczemy ok 20 minut (pierwsze 15 minut grzałka góra/dół, ostatnie 5 minut termoobieg).
Jak pysznie wyglądają! Mogę jedno? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście zapraszam! :) Tylko brać szybko, bo mój Mąż je uwielbia.. :)))))
OdpowiedzUsuńPyszności ,uwielbiam takie ciacha mam ochotę na kilka .....
OdpowiedzUsuń