12 lis 2014

Francuskie ciastka z jabłkami i bananami


Szybkie francuskie przekąski tym razem zaserwowane na słodko, w pysznym duecie z ogródkowych jabłuszek i bananów . Ciastka robi się naprawdę w błyskawicznym tempie.

A ambicje do zrobienia ciasta francuskiego własnoręcznie?  Nadal są... :)


Składniki:

2 op. ciasta francuskiego w temp. pokojowej
5 jabłek
2 banany
2 łyżki masła
1 łyżeczka soku z cytryny
ok 3 łyżek cukru
1 op. cukru waniliowego
cynamon
1 jajko do posmarowania


1. Jabłka obieramy i wykrawamy z nich gniazda nasienne, a nastęnie kroimy je na drobną kostkę. Banany obieramy i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim owoce ok 15 minut. Doprawiamy do smaku cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Dokładnie studzimy.

2. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Ciasto francuskie dzielimy na 6 części (z 2 opakowań powinno nam wyjść 12 ciastek), na każdy powstały kwadracik nakładamy po sporej łyżce owocowego farszu. Jajko roztrzepujemy w misce i smarujemy nim dokładnie brzegi ciastek (jest to konieczne, aby ciasto się dobrze skleiło).



3. Ciastka formujemy w prostokąty i widelcem dociskamy ich brzegi, a następnie smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem z cynamonem. Każde ciastko lekko nacinamy z wierzchu w 4 - 5 miejsach. Pieczemy ok 20 minut (pierwsze 15 minut grzałka góra/dół, ostatnie 5 minut termoobieg).




3 komentarze:

  1. Jak pysznie wyglądają! Mogę jedno? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście zapraszam! :) Tylko brać szybko, bo mój Mąż je uwielbia.. :)))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności ,uwielbiam takie ciacha mam ochotę na kilka .....

    OdpowiedzUsuń