Z pozoru skomplikowany przepis na indyka, w praktyce bardzo prosty i niebywale smaczny! Dzięki orzechom każdy kęs jest bardzo chrupiący, a farsz nadaje niesamowitą wilgoć i miękkość. Szczerze polecam przygotować taką roladę na świąteczny obiad, na pewno zachwyci każdego. Indyka podajemy z sosem grzybowym i surówką z marchewki.
Składniki:
1 kg piersi z indyka
zioła prowansalskie
słodka papryka
sól i pieprz
farsz:
1 szklanka grzybów suszonych
ok 10 świeżych (lub mrożonych) śliwek
2 cebule
2 ząbki czosnku
miąższ z 10 kromek chleba
kardamon
słodka papryka w proszku
sól
pieprz
100 g orzechów brazylijskich
1. Pierś z indyka dokładnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i papryką. Zawijamy w roladę i wkładamy do lodówki na 1 noc. Grzyby również moczymy całą noc w 2 szklankach wody.
2. Gdy grzyby już namokną, podgotowujemy je ok 5 minut i odcedzamy.
Wodę spod grzybów zostawiamy do sosu!
3. Cebule obieramy i kroimy na drobną kostkę, a następnie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy na maśle. Do zarumienionych warzyw dodajemy posiekane grzyby i śliwki. Całość podduszamy ok 10 minut, a następnie doprawiamy kardamonem, papryką, solą i pieprzem. Całkowicie studzimy. Orzechy brazylijskie siekamy na drobną kostkę i prażymy.
4. Przestudzony farsz dokładnie wyrabiamy razem z miąższem z chleba. Rozbitą pierś z indyka smarujemy farszem, posypujemy prażonymi orzechami, zawijamy w roladę i obwiązujemy dość ciasno sznurkiem. Mięso pieczemy ok 70 - 80 minut w 180*C.
5. Roladę podajemy z ziemniaczkami, surówką z marchwi i sosem grzybowym.
Bardzo ciekawy dodatek orzechów! Nigdy nie smakowałam tak przyrządzonego mięsa!
OdpowiedzUsuńRolada ma naprawdę bardzo ciekawy smak, zdecyduję się ją zrobić na Święta Bożego Narodzenia, ale z dodatkiem śliwek suszonych i podwędzonych. Jest po prostu obłędna!
Usuń