2 paź 2016
Mini serniczki maliowe z winną galaretką
Rewelacyjne mini serniczki z malinami i wytrawną winną galaretką to deser dla wielbicieli wyrazistych smaków. Mocno czekoladowy biszkopt, lekki jak puch ser i lekko wytrawna galaretka z rewelacyjnego wina porzeczkowego pochodzącego ze Stacji Winiarskiej w Michałowicach to połączenie wręcz idealne. Każdy kto spróbuje tego wspaniałego wytrawnego deseru nie będzie mógł się powstrzymać przed kolejnym kęsem.
Składniki:
Czekoladowy spód:
1 jajko
3/4 szkl cukru
1/2 szkl śmietany 18%
1/4 szkl oleju
12 szkl mleka
50 g czekolady deserowej
odrobina ekstraktu waniliowego
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa serowa:
600 g sera 3x zmielonego lub serek z wiaderka
400 ml śmietanki 36%
6 kopiastych łyżek cukru pudru
ekstrakt waniliowy
3 kopiaste łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl gorącej wody
Garść świeżych malin
Poncz:
filiżanka mocnej herbaty z cukrem, cytryną i wódką
Galaretka z wina porzeczkowego:
500 ml wina porzeczkowego ze Stacji Winiarskiej w Michałowicach
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki żelatyny
1. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim posiekaną czekoladę, studzimy Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy śmietanę, olej, mleko z czekoladą i wanilię, chwilę miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i miksujemy tylko do momentu połączenia składników. Blachę o wymiarach 30 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ciastem. Biszkopt czekoladowy pieczemy do tzw. suchego patyczka (ok 45 minut) w 165*C. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy, przekrawamy na pół i krążkami o średnicy ok 6 cm wykrawamy okręgi. Każdy krążek pozostawiamy w obręczach i nasączamy ponczem.
2. Mocno schłodzoną śmietankę 36% ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, a następnie dodajemy schłodzony ser, ekstrakt waniliowy i przestudzoną żelatynę i dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy maliny i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masą serową wypełniamy do 3/4 wysokości obręcze z biszkoptem czekoladowym. Chłodzimy w lodówce.
3. Wino i żelatynę podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy i studzimy. Gdy zacznie tężeć wylewamy na przygotowane wcześniej serniczki. Desery pozostawiamy w lodówce na ok 2 godziny. Gotowe dekorujemy czerwoną porzeczką, jeżynami i malinami.
Z podanych porcji wychodzi 8 mini serniczków.
SMACZNEGO :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda to przepyśnie! Ja ostatnio uczę się gotować z www.kcalmar.com. MOże cie zainspirują:)
OdpowiedzUsuńwyglądają mniam mam zamiar zrobić w tygodniu. mam pytanie gdzie mogę kupic folie rant do składania takich mini serniczkow
OdpowiedzUsuńpodejrzewam, że w każdym sklepie z akcesoriami kuchennymi ale pewna nie jestem. Ja swoje ranty dostałam od babci w prezencie ;)
Usuńdzięki już znalazłam chodziło mi o folie rantową pozdrawiam
UsuńTakie miniserniczki to świetna sprawa. Uczta dla żołądka i dla oczu :)
OdpowiedzUsuńCześć!
OdpowiedzUsuńOdezwij się proszę, jeśli interesuje Cię współpraca :)
partner-pl@lionshome.de
Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńCudowne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńPoważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda idealnie i jestem pewna że tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Rodzina z pewnością byłaby zachwycona!
OdpowiedzUsuńMimo, że nie lubię serników to i tak zrobię pożytek z tego przepisu, bo moja mama uwielbia je wcinać. Właśnie w tej chwili zaczyna go robić :)
OdpowiedzUsuńOjeju jakie to dobre :) Zrobiłam wczoraj bardzo podobne serniczki, oczywiście z Twojego przepisu. Lepszych w życiu nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWspaniale Wygląda. Super Przepis!
OdpowiedzUsuńCo za talent, gratuluję pomysłu :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie i pewnie tak smakuje.
Jutro biorę się do roboty jestem pewna, że tego nie pożałuje.
Wyglądają rewelacyjnie. Jestem pod wrażeniem, bo jednak są idealne. Jak Ci się takie chciało stworzyć? Ja mam zawsze lenia.
OdpowiedzUsuńMini serniczki, a smaku mnóstwo!
OdpowiedzUsuńPięknie podane. Obowiązkowe do wina:)
OdpowiedzUsuńTe mini serniczki z malinami i wytrawną galaretką z porzeczkowego wina brzmią absolutnie luksusowo! Połączenie delikatnego czekoladowego biszkoptu z puszystym serem i świeżymi owocami to wspaniała propozycja dla wielbicieli deserów z lekką nutą elegancji.
OdpowiedzUsuń