2 sie 2016

Babka piaskowa z powidłami i różą



Witajcie kochani po bardzo długiej przerwie. W dzisiejszym poście chciałabym podzielić się z Wami przepisem na wspaniałą babkę waniliową z powidłami i płatkami róży. W ostatnim tygodniu urlopu (podczas którego ciągle piekłam torty) powoli zaczynam się brać do innej roboty - nie zapominając oczywiście o innych przyjemnościach, jak np. dzisiejszy grill u rodziców. I właśnie z tej okazji upiekłam tą wspaniałą, rozpływającą się w ustach babkę, którą robi się naprawdę błyskawicznie.

Składniki:

4 jajka L
1 szkl mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl cukru
opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g roztopionego masła

3 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżka płatków róży w cukrze


1. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy. Do dużej miski wbijamy jajka, wlewamy ekstrakt waniliowy, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i ubijamy na najwyższych obrotach do momentu, aż jajka będą sztywne i bardzo jasne. Do tak ubitej masy jajecznej wsypujemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy roztopione, ale nadal ciepłe masło. Miksujemy do momentu połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

2. Powidła śliwkowe i płatki róży dokładnie ze sobą mieszamy. Keksówkę o wymiarach ok 30 x 12 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej masę, a na jej wierzch w odstępach ok 1/2 cm wykładamy po pół łyżeczki powideł. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 170*C przy funkcji termoobiegu ok 40 minut.

3. Gotową babkę posypujemy cukrem pudrem albo polewamy lukrem cytrynowym. Ja tego nie zrobiłam, ponieważ dla mnie jest trochę za słodka :)

SMACZNEGO :-)



 

4 komentarze:

  1. Mniam, wygląda przepysznie. Takie delikatne i smaczne

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka piaskowa z powidłami i różą to świetny pomysł na słodką przekąskę, która idealnie sprawdzi się na różne okazje, jak np. rodzinny grill. Przygotowanie tego ciasta jest proste, zwłaszcza gdy mamy pod ręką odpowiednie akcesoria AGD, takie jak mikser do ubijania jajek na puszystą masę czy piekarnik z funkcją termoobiegu, dzięki któremu babka piecze się równomiernie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoja babka waniliowa z powidłami i płatkami róży brzmi naprawdę wspaniale! Połączenie puszystej waniliowej struktury ciasta z wyrazistym smakiem powideł i delikatnością płatków róży sprawia, że to wyjątkowy wypiek na każdą okazję. Wyobrażam sobie, jak pięknie muszą komponować się te smaki, a różany akcent dodaje babce nie tylko ciekawego aromatu, ale też nuty elegancji. To świetny pomysł na deser, który nie jest zbyt czasochłonny, a jednocześnie robi wrażenie na gościach. Na pewno zainspirowałaś mnie, żeby spróbować tej receptury przy najbliższej okazji.

    OdpowiedzUsuń