Bardzo dobry krem do tortów i ciast, po ochłodzeniu w lodówce ma idealną konsystencję. Najważniejsze w tym przepisie jest użycie masła, a nie margaryny. I do tego koniecznie co najmniej 82%. Dzięki temu masa stężeje, nie rozpłynie się i przede wszystkim nie zważy. W smaku nie jest mdła, ani nazbyt maślana. Jest po prostu pyszna :)
Składniki:
250 g masła
300 g świeżych truskawek
1 szklanka cukru
1 kieliszek spirytusu
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka soku z cytryny
2 jajka
1. Truskawki wkładamy do rondla, dodajemy 1/2 szklanki cukru i doprowadzamy do wrzenia. Budyń rozprowadzamy w 1/2 szklanki wody i dolewamy do truskawek. Całość szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Dokładnie studzimy (inaczej masa się zważy!)
2. Przygotowujemy 2 garnki. Do mniejszego wlewamy wodę i gotujemy. Do większego wbijamy dwa jajka i wsypujemy pozostały cukier. Duży garnek kładziemy na mniejszy. Całość ubijamy mikserem na średnich obrotach 10 minut. Lekko studzimy.
3. W dużej misce rozcieramy masło ( w temperaturze pokojowej ) i stopniowo dodajemy ubite jajka i budyń truskawkowy. Mikserem na niskich obrotach łączymy ze sobą składniki. Na koniec STOPNIOWO wlewamy spirytus i sok z cytryny.
Na sam widok ślinka leci………
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Witam :) robię tort piętrowy oblekany masą cukrową i się zastanawiam czy podane składniki starczą na przełożenie i wysmarowanie naokoło tortu o średnicy 22cm?
OdpowiedzUsuńżeby wystarczyło radziłabym zrobić przynajmniej z półtorej porcji:))) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź :) robię jednak z normalnej porcji na biszkopt o śr. 18 cm... zobaczymy jak wyjdzie :) Lecę ubijać jajka ( budyń jest wyśmienity! )
UsuńZrobione, zjedzone Pychaaa
UsuńŻyczę powodzenia i czekam na efekty! :-)
OdpowiedzUsuńCzyli na tort o jakiej srednicy starcza ta masa?
OdpowiedzUsuńok 24 cm średnicy
Usuńa mam pytanie jajka całe dajemy czy same żółtka??
OdpowiedzUsuńTak jak jest podane w przepisie - całe jajka :-)
UsuńRobiłam tą masę i jest świetna. Dzięki za umieszczenie przepisu :) Mam pytanie, jeśli chciałabym zrobić masę bez truskawek tylko z samym budyniem, to na jakiej ilości wody(czy mleka?) należy go ugotować? Tak jak w przepisie na opakowaniu budyniu (500 ml)?
OdpowiedzUsuńCieszę się, że masa tak smakuje :-) A masę budyniową proponuję zrobić z tego przepisu http://manciawkuchni.blogspot.com/2014/10/ciasto-miodowe-z-budyniowo-jabkowa-masa.html pkt.3 przygotowanie kremu budyniowego (zamiast rumu można dać inny alkohol albo zupełnie go pominąć). Pamiętaj, że budyń do masy musi być gęsty i dokładnie wystudzony :-)
UsuńPozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź. Podoba mi się połączenie masy budyniowej z jajkami ubijanymi na parze,tak jak w przepisie na masę truskawkową, dlatego zapytałam w jakiej ilości wody lub mleka ugotować budyń, żeby masa była śmietankowa albo waniliowa. Poeksperymentuję :) Podoba mi się Pani blog. Pozdrawiam. A.P.
UsuńA można zamiast truskawek użyć wiśni?
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie robiłam :)
UsuńPyszna masa ;)
OdpowiedzUsuńmasa prawdziwa rewelacja
OdpowiedzUsuńCzy można zamiast świeżych truskawek użyć mrożonych?
OdpowiedzUsuńmożna :)
UsuńWitam. Czy zamiast truskawek można użyć mrożonych jagód? Czy masz może inny przepis na masę jagodową-koniecznie maślaną bo to masa do tortu pokrytego gotową mnasą cukrową,która jest dosyć ciężka. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDo tej masy można użyć każdych owoców,byleby tylko nie były zbyt wodniste (wtedy kisiel trzeba gotować dłużej). Podsunęła mi Pani pomysł na masę :) dziękuję i pozdrawiam
Usuńkrem rewelacja robiłam również z czarnych jagód w tej samej proporcji ,oba pyszne
OdpowiedzUsuńWitam chcę zrobić ten krem pod galaretkę z truskawkami na biszkopcie czy ta porcja wystarczy na taką normalną blaszkę prostokątną
OdpowiedzUsuń