17 cze 2014

Cytrusowy kurczak



Bardzo soczysty, intensywnie cytrusowy kurczak gościł dzisiaj na moim stole z dodatkiem tzatzików, duszonej marchewki i ostrym sosem. Idealny dla osób, które uwielbiają to mięso, a tradycyjny sposób jego przygotowania już im się znudził :) Dużo nie trzeba, aby stworzyć z niego naprawdę pyszne i wyjątkowe danie.



Składniki:

Cały kurczak (ok 2 kg)
1 pomarańcza
1 cytryna
1 cebula

sok z 1/2 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki płatków chilli
1,5  łyżeczki wegety
1/2 łyżeczki pieprzu

1. Pomarańczę i cytrynę dokładnie myjemy a następnie sparzamy, kroimy na cząstki razem z cebulą i faszerujemy kurczaka delikatnie dociskając, aby soki z owoców lekko wypłynęły. Sok z pomarańczy i cytryny wlewamy do miski, dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i taką marynatą polewamy kurczaka włożonego do rękawa do pieczenia.



2. Kurczaka pieczemy 1 godz na kg, czyli w tym przypadku ok 2 godz. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz