22 mar 2016

Kapsalon z drobiem i fasolką szparagową



Ostatnio podobne danie jadłam podczas urlopu w Holandii. Pamiętam, że bardzo przypadło nam do gustu. Oglądając zdjęcia z tamtego czasu, znalazłam jedno, na którym ja i mój A. zajadaliśmy się tym daniem w jednej z holenderskich knajpek. I to skłoniło mnie do jego przygotowania w domu. Ekstra cienkie i długie frytki, soczysty kurczak, żółty ser, pyszna sałatka i mocny sos czosnkowy to właśnie to, czego było nam dzisiaj trzeba :)

Składniki:

2 piersi z kurczaka
500 g fasolki szparagowej zielonej
frytki super long Aviko 600g
1/4 główki kapusty pekińskiej
garść świeżego szpinaku
15 dag żółtego sera
pomidorki koktajlowe

sos czosnkowy:

200 ml jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta cukru
kilka kropel soku z cytryny

przyprawy:

słodka papryka, chili, kolendra, kmin rzymski, czosnek, tymianek, oregano, gałka muszkatołowa, rozmaryn, pieprz, szczypta cynamonu, sól.

ponadto:

2 łyżki oleju
2 łyżki masła
naczynia do zapiekania


1. Kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, kroimy w paseczki i hojnie posypujemy przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso ok 5 minut. Na tej samej patelni roztapiamy masło i chwilkę podsmażamy fasolkę szparagową. Frytki rozsypujemy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 210*C i pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru.

2. Jogurt naturalny przelewamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier i sok z cytryny. Mieszamy i wkładamy do lodówki. Kapustę pekińską kroimy w piórka.

3. Dna żaroodpornych naczynek wykładamy ekstra długimi frytkami, na nie kładziemy kawałki kurczaka i ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach. Zapiekamy ok 8 minut w 200*C. Przed podaniem posypujemy sałatką z kapusty, szpinaku, fasolki i pomidorków. Tak przygotowane danie polewamy sosem czosnkowym.


SMACZNEGO :-)




1 komentarz: