25 kwi 2016

Chleb z ziarnami - prosty i szybki przepis



Kto z Was marzy o świeżym chlebie w niedziele? Dzięki temu przepisowi nie będzie to już takie trudne! Kilka składników załatwi sprawę bardzo prosto :) Chlebuś przygotowuje się w mgnieniu oka, a do tego jest bardzo smaczny. Można go urozmaicać dowolnymi dodatkami. Ja następnym razem przygotuję go ze śliwkami. Chrupiący z wierzchu, miękki w środku. Koniecznie wypróbujcie.

Składniki:

1 kg mąki pszennej
1 l ciepłej wody - ok 50*C
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
8 łyżek płatków owsianych górskich
garść ziaren słonecznika
garść pestek dyni
garść ziaren siemienia lnianego
3 łyżki mleka
sezam do posypania

papier do pieczenia
dwie formy prostokątne 35 x 12 cm


1. Do wody wsypujemy pokruszone drożdże, sól, cukier i płatki owsiane. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na 20 minut. Gdy płatki wypłyną na wierzch, dodajemy mąkę, słonecznik, dynię i siemię lniane. Całość bardzo dokładnie łączymy ze sobą (albo za pomocą łyżki, albo za pomocą haka). Ciasto będzie lejące, w żadnym wypadku nie należy dosypywać mąki.

2. Dwie prostokątne formy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do nich po połowie ciasta. Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Chlebki pieczemy ok 1 godz. w 165*C przy funkcji termoobiegu. Po tym czasie jeszcze gorące chleby wykładamy z form i dopiekamy (najlepiej na kamieniu, uprzednio bardzo mocno rozgrzanym) przez 10 minut.

3. Gorący chleb studzimy na kratce. Kroimy, gdy będzie całkiem zimny, chociaż może być to ciężkie do zrealizowania :) Ciepły chleb kruszy się.


SMACZNEGO :-)



2 komentarze:

  1. Domowe pieczywo nie ma sobie równych :) najchętniej piekę chleb bądź bułki na mące pełnoziarnistej :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń