16 lut 2016

Chiński rosół na pieczonych skrzydełkach kaczki

 

Aby przełamać rutynę w kuchni, zamiast zwykłego rosołu proponuję przygotować orientalny rosół z pieczonych skrzydełek kaczki. Jego przygotowanie zajmuje sporo czasu, ale smak jest tak fantastyczny, że z każdą kolejną łyżką chce się jeść więcej :) Zaskoczcie swoich znajomych, niech poczują się jak w najlepszej chińskiej restauracji.

Składniki:

1 kg skrzydełek z kaczki
150 g pieczarek/grzybów mun
2 cm kawałek świeżego imbiru
1 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 gwiazdki anyżu
kawałek laski cynamonu
4 goździki
3 łyżki ostrego sosu sojowego
2 łyżki płynnego miodu
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki płatków chili
woda
sól

makaron ryżowy

1. Skrzydełka z kaczki oczyszczamy, oprószamy obficie solą, przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 1 godzinę w 170*C przy funkcji termoobiegu. Po tym czasie zlewamy wytopiony tłuszcz, kaczuszkę nacieramy drobno startym imbirem i zalewamy sokiem pomarańczowym, pieczemy kolejną godzinę pod przykryciem. Po kolejnej godzinie kaczkę polewamy płynnym miodem i bez przykrycia pieczemy 30 minut. Pieczarki myjemy pod zimną bieżącą wodą i kroimy w plasterki, dorzucamy do kaczki i pieczemy ostatnie już pół godziny. W czasie ostatnich 30 minut pieczenia skrzydełka obracamy i polewamy powstałym sosem. Uważamy, aby się nie przypaliły.

2. Upieczone skrzydełka przekładamy do garnka, zalewamy wodą do ich przykrycia (ok 3 - 4 l wody), wlewamy sos sojowy, wrzucamy pieczarki, anyż, cynamon, rozgnieciony nożem ząbek czosnku (razem ze skórką) i anyż.Gotujemy ok 40 minut, a następnie odcedzamy. Do zupy wlewamy sos powstały przy pieczeniu kaczuszki (nie tłuszcz wytopiony podczas 1 pieczenia, tylko sos miodowo - imbirowy), przyprawiamy solą i dorzucamy mięso z kaczych skrzydełek.

3. Zupę podajemy z makaronem ryżowym.


SMACZNEGO :-)



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz