Dzisiaj nie tylko zdrowo, ale też... słodziutko. Nasiona chia same w sobie są bez smaku, dlatego należy odpowiednio dobrać produkty, których smakiem nasiąkną. Ja przygotowałam chia w mleku kokosowym z jagodami. Dopiero w takim zestawie naprawdę mi zasmakowały.
Składniki:
200 ml mleczka kokosowego
150 ml mleka
4 łyżki brązowego cukru
1/4 szkl nasion chia
jagody:
1 szkl jagód
1/4 szkl cukru brązowego
25 ml maliniaka
kokos do posypania
1. Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, mleko zwykłe, wsypujemy nasiona chia i cukier. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu zgęstnienia (ok 10 minut od zagotowania). Jagody razem z cukrem i maliniakiem umieszczamy na małym palniku i gotujemy tak długo, aż wyraźnie zrobi się z tego dżem (ok 25 minut).
2. Gorący pudding wlewamy do szklanek i zostawiamy do przestudzenia (można w lodówce). Gdy całkowicie wystygnie, posypujemy kokosem i polewamy dżemem jagodowym.
*Podczas gotowania pudding można rozcieńczać dodatkowym mlekiem.
SMACZNEGO :-)
Bardzo ładny sposób podania :-)
OdpowiedzUsuń