4 sty 2016

Pudding chia z mlekiem kokosowym i jagodami


Dzisiaj nie tylko zdrowo, ale też... słodziutko. Nasiona chia same w sobie są bez smaku, dlatego należy odpowiednio dobrać produkty, których smakiem nasiąkną. Ja przygotowałam chia w mleku kokosowym z jagodami. Dopiero w takim zestawie naprawdę mi zasmakowały.

Składniki:

200 ml mleczka kokosowego
150 ml mleka
4 łyżki brązowego cukru
1/4 szkl nasion chia

jagody:

1 szkl jagód
1/4 szkl cukru brązowego
25 ml maliniaka

kokos do posypania


1. Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, mleko zwykłe, wsypujemy nasiona chia i cukier. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu zgęstnienia (ok 10 minut od zagotowania). Jagody razem z cukrem i maliniakiem umieszczamy na małym palniku i gotujemy tak długo, aż wyraźnie zrobi się z tego dżem (ok 25 minut).

2. Gorący pudding wlewamy do szklanek i zostawiamy do przestudzenia (można w lodówce). Gdy całkowicie wystygnie, posypujemy kokosem i polewamy dżemem jagodowym.

*Podczas gotowania pudding można rozcieńczać dodatkowym mlekiem.

SMACZNEGO :-)




1 komentarz: