7 sty 2016
Francuska zupa porowo - jabłkowa z grzankami i cheddarem
Każda okazja jest dobra, aby świętować w gronie najbliższych. Tym razem z okazji święta Trzech Króli odwiedzili nas moi rodzice. Poza kawą i cudowną tartą czekoladową (na którą przepis umieszczę w następnym poście), jako, że był wieczór i nic ciężkiego nie chciałam przygotować, ugotowałam zupę porowo - jabłkową. Brzmi dość oryginalnie, ale za to jak fantastycznie smakuje. W zupie dominuje smak pora, dopiero po chwili dociera do nas smak słodkiego jabłka. Zupa jest delikatna i bardzo aromatyczna. Polecam gorąco :-)
Składniki:
3 średniej wielkości pory lub 2 duże
3 marchewki
3 ziemniaki
2 jabłka Golden delicious
250 ml soku jabłkowego
2 l wywaru lub wody
2 łyżki masła klarowanego
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
szczypiorek i natka pietruszki
pestki dyni
bagietka Z TEGO PRZEPISU
ser cheddar
1. Do dużego rozgrzanego rondla wrzucamy masło. Gdy się roztopi, podsmażamy na nim pokrojone w plasterki pory (białą i zieloną część) i podsmażamy ok 5 minut. W tym czasie obieramy warzywa i jabłka i kroimy w kostkę/plasterki. Gdy por się lekko zeszkli dodajemy marchew, ziemniaki i jabłka. Całość podsmażamy ok 10 minut.
2. Do garnka wrzucamy wcześniej podsmażone warzywa z jabłkami, wlewamy wodę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i gotujemy na średnim ogniu ok 15 minut, a następnie wlewamy sok jabłkowy i całość bardzo dokładnie blendujemy na gładki krem. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Krem podajemy z posiekaną natką pietruszki, prażonymi pestkami dyni i grzankami z bagietki, cheddara i szczypiorku.
SMACZNEGO :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz