7 sty 2016

Czekoladowa tarta z ganache i dżemem porzeczkowym



Przepis na tartę pochodzi wprost z książki kuchni Lidla Pawła Małeckiego. Troszkę brak mi słów, żeby opisać jej smak, jest po prostu REWELACYJNA. Aby wyszła idealna, za żadne skarby nie zamieniajcie dżemu z porzeczek ani czekolady deserowej, trzymając się ściśle przepisu stworzycie deser o idealnie wyważonym smaku. Ganache lekko gorzkawy, kremowy do tego słodko - kwaśne porzeczki i neutralne, mocno kakaowe ciasto. Niebo w gębie..

Składniki:

kruche ciasto:

150 g mąki
100 g masła
30 g cukru pudru
30 g kakao
3 żółtka
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

czekoladowy ganache:

250 g czekolady deserowej
250 g śmietanki 30%
50 g masła w temp. pokojowej
25 ml orzechówki

dżem porzeczkowy - 1 słoiczek
bita śmietana
gorzkie kakao

1. Mąkę, sól, cukier puder i kakao przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i żółtka. Całość dokładnie zarabiamy. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche, dolewamy 2 łyżki zimnej wody. Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blachę do tarty o średnicy ok 24 cm i pieczemy przez 15 minut w 180*C. Spód dokładnie studzimy. Na upieczony i wystudzony spód do tarty wylewamy podgrzany dżem porzeczkowy


2. Do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy do momentu jej zagotowania, ściągamy z ognia i dosypujemy pokruszoną czekoladę. Po ok 2 minutach masę przelewamy do miski malaksera, dodajemy masło, orzechówkę i miksujemy do momentu połączenia składników.


3. Gotowy ganache wylewamy na spód do tarty. Ciasto chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy kleksami z bitej śmietany i gorzkim kakao.


SMACZNEGO :-)
 





 

2 komentarze: