20 sty 2016

Ciasto ,,salceson"



Dużo słyszałam o tym cieście, a jeszcze nigdy go nie robiłam. U mnie w domu najczęściej pieczony był murzynek (Przepis) i mazurek (Przepis). Z ogromnego zapasu jabłek i kakao wyczarowałam to czekoladowe, wilgotne cudo. Ciasto rozeszło się w mgnieniu oka.

Składniki:

5 dużych jabłek
3 szkl mąki pszennej
5 jajek L
3 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki kwaśnej śmietany
1,5 szkl cukru
1 szkl oleju
1 łyżka orzechówki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu


1. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. W dużej misce ubijamy jajka razem z cukrem na puszystą pianę. Gdy cukier się rozpuści wlewamy olej, orzechówkę i śmietanę, a następnie stopniowo dodajemy suche składniki. Całość dokładnie miksujemy.

2. Obrane i pokrojone w większą kostkę jabłka dodajemy do ciasta i mieszamy tak, aby masa dokładnie oblepiła owoce. Blachę o wymiarach 30 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.

3. ,,Salceson" pieczemy w 170*C ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz