27 mar 2014

Mazurek tradycyjny wg prababci


U każdego znajdzie się przepis przekazywany od pokoleń. U mnie jest to właśnie przepis na mazurka tradycyjnego, którego piekła moja prababcia, piecze babcia, mama no i ja.
Ten mazurek to nr. 1 wśród ciast, które najbardziej lubię. Najlepszy z najlepszych.


Składniki:

1 żółtko
1 jajko
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
15 dag masła
3 łyżki śmietany
60 dag mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku
3 łyżeczki cukru waniliowego

Masa:

1/2 litra mleka
4 1/2 łyżki grysiku (kopiaste!)
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1/2 kieliszka brandy lub czystej wódki
sok z cytryny
żółtko z częścią białka

Ponadto:

powidła (najlepiej śliwkowe, ja dałam jabłkowe)
polewa czekoladowa
kokos


1. Masło roztapiamy z miodem. W misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy roztopione masło, mąkę z proszkiem i sodą i śmietanę. Dokładnie zarabiamy, a następnie dzielimy na 3 części. Każdą z części rozwałkowujemy na blaszce o wymiarach ok. 30/23 cm (zwykła, duża blacha) i pieczemy 20 minut w 180*C. Spody dokładnie studzimy (oddzielone od siebie papierem do pieczenia).


2. Gotujemy grysik. Mieszamy mleko z cukrem i grysikiem i doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy, aby zgęstniało i odstawiamy do ostudzenia. Gdy grysik jest już przestudzony, ale nadal lekko ciepły dodajemy masło i mieszamy, aby się rozpuściło, studzimy całkowicie. Następnie dodajemy żółtko z odrobiną białka, alkohol, sok z cytryny i wszystko miksujemy na najmniejszych obrotach (tylko do połączenia składników!)

3. Na 1 spód wykładamy powidła, przykrywamy kolejnym ciastem, przekładamy masą grysikową, przykrywamy ostatnim plackiem. polewamy czekoladą i posypujemy kokosem. Ciasto musi poleżeć tak 1 dzień, aby zmiękło. Na 2 dzień jest przepyszne.






6 komentarzy:

  1. Mazurek?
    A ja myślałam, że mazurki to zawsze jeden blat ciasta plus polewa udekorowana orzechami/owocami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście zgodzę się z Tobą, to jest ta wersja, co my znamy. Nasze babcie jednak piekły takie mazurki jak wyżej, różniły się one od siebie jedynie składem kruchych blatów. Moja prababcia piekła tę wersję i jest ona zdecydowanie moją ulubioną :) Polecam wypróbować ten przepis :)

      Usuń
  2. Oj, na pewno wypróbuję, chociaż jadłam podobne, ale to pewnie jest pyszne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Дуже смачний мазурек, дякую в нас була виняткова Паска в цьому році завдяки Вам.

    OdpowiedzUsuń
  4. W przepisie podany proszek do pieczenia ? A i ciasta nie dajemy do lodówki??

    OdpowiedzUsuń