3 gru 2015
Rozgrzewająca kawa dyniowa z irish cream
Wcale nie trzeba iść do kawiarni, żeby napić się tak pysznej kawy! Pamiętajcie, że wszystko jest do zrobienia samemu, trzeba tylko poszukać odpowiedniego przepisu i poświęcić chwilę na jego przygotowanie :) Kawa dyniowa była już u mnie jakiś czas temu i teraz pisząc tego posta mam niemałą chęć upicia chociaż małego łyczka ze zdjęcia... nie zostało mi jednak nic innego jak nauczyć się cierpliwości, do powrotu do domu zostały mi 3 godzinki! I wtedy na pewno uraczę się taką wspaniałą kawą :)
Składniki:
500 ml mleka 3/2%
6 łyżek puree z dyni
2 łyżki cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego/opakowanie cukru waniliowego
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki kawy
irish cream
wrzątek
bita śmietana
starta mleczna czekolada
1. W rondelku z grubym dnem umieszczamy mleko, puree z dyni, cukier, ekstrakt waniliowy, gałkę muszkatołową i cynamon i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.
2. W osobnym kubku zaparzamy kawę (na 2 łyżeczki kawy ok 1/2 szkl wrzątku). Na dno wysokiej szklanki do latte wlewamy irish cream, następnie mleko dyniowe i na końcu małym strużkiem kawę. Całość uwieńczamy kleksem z bitej śmietany i wiórków czekoladowych.
SMACZNEGO :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz