3 gru 2015

Bigos z winem, śliwkami i grzybami


Tradycyjny, rozgrzewający bigosik świąteczny, zrobiony z winy Paszczaków (bo ostatnio smaka mi narobili, jak ugotowali bigos na Mikołajkowe Targi z Pomponem :-) ) obecny w moim domu na każdym święcie rodzinnym (taka nasza mała smaczna tradycja). Pyszny, aromatyczny, ze śliwkami i czerwonym winem świetnie nada się na zbliżające się święta :-)

Składniki:

1 kg kiszonej kapusty
1 kg białej kapusty
1 kg kiełbasy
1/2 kg boczku
ok 15 suszonych śliwek
3 cebule
1 szkl czerwonego, wytrawnego wina
ok 5 szkl wody
garść suszonych grzybów
olej
owoce jałowca
czosnek granulowany
ziele angielskie
kminek
kolendra
majeranek
sól i pieprz


1. Dzień przed gotowaniem bigosu grzyby namaczamy w zimnej wodzie.

2. Kiszoną kapustę odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki (wodę spod kapusty zostawiamy). Białą myjemy i również siekamy na drobne kawałki. Do dużego garnka wlewamy wodę i kwasek spod kiszonej kapusty, dodajemy kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. W tym samym czasie siekamy cebulę, boczek i kiełbasę w kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem lekko wytapiamy boczek, następnie dodajemy cebulę i gdy ta się zarumieni wrzucamy kiełbasę. Całość podsmażamy ok 5 minut.

3. Do miękkiej kapusty wlewamy wino, dodajemy podsmażone mięso z cebulą, grzyby razem z wodą, pokrojone w kostkę suszone śliwki i utarte w moździerzu owoce jałowca razem z kminkiem, czosnkiem, kolendrą i majerankiem. Bigos doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany bigos gotujemy na małym ogniu ok 40 minut.

4. Im dłużej bigos poleży, tym jest smaczniejszy. Dla mnie bardzo dobry jest już po 2 dniach od przygotowania.



SMACZNEGO :-)


1 komentarz: