30 lis 2015
Ciasteczka pieguski
I znowu ciasteczka! Nic dziwnego, przez ostatni weekend brałam udział w fantastycznym wydarzeniu poświęconym małym dzieciom - w I Targach z Pomponem. Poza warsztatami, które przeprowadzałam miałam też możliwość przygotowania różnych smakowitości do m.in. poczęstunku gości festiwalu. W tych smakowitościach znalazły się właśnie moje ciastka pieguski. Chrupiące, słodkie, po prostu przepyszne. Weekend zaliczam do bardzo udanych :-)
Składniki:
225 g miękkiego masła
2 i 1/4 szkl mąki pszennej
3/4 szkl brązowego cukru
1/4 szkl białego cukru
1/2 szkl zmielonych płatków owsianych
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka soli
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soku z cytryny
2 jajka
groszki czekoladowe
1. Do miski przesiewamy mąkę, sodę, cynamon i sól. W osobnej misce ucieramy masło razem z cukrem na puch, a następnie dodajemy jajka, sok z cytryny i jeszcze raz wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Do masy wsypujemy stopniowo sypkie składniki (przesianą mąkę oraz zmielone na mączkę płatki owsiane) i wyrabiamy do otrzymania ciasta o jednolitej konsystencji. Chłodzimy przez ok 1 godzinę w lodówce.
2. Piekarnik nagrzewamy do 160*C. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, formujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok 5 cm. Nie ma potrzeby ich rozpłaszczania - ciasto podczas pieczenia się rozpłynie tworząc idealne okrągłe ciasteczka. Do każdej kulki ciasta wbijamy kawałki czekolady.
3. Ciasteczka pieczemy ok 15 min przy funkcji termoobiegu. Zaraz po upieczeniu ciastka będą miękkie, po ok 1 minucie będzie się je dało swobodnie ściągnąć z blaszki.
SMACZNEGO :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam domowe pieguski :) są najlepsze do kawy!
OdpowiedzUsuńZapraszam też do siebie - "Jak wykorzystać chrupki kukurydziane bezglutenowe"