27 lis 2015

Ciasteczka chałwowe z tahini



Jak się okazuje, tahini nie tylko jest niezbędnym elementem do przygotowania hummusu, ale także świetnie nadaje się do deserów. Jak na chałwowe ciasteczka przystało, pasta sezamowa jest tu bardzo wskazana. Po upieczeniu ciastka są delikatne, kruchutkie i baaardzo aromatyczne. A dodatek pomarańczy przypomina mi już o zbliżających się Świętach..? :))
Te pyszne ciasteczka będą dostępne już na I Mikołajkowych Targach z Pomponem :-)

Składniki:

1,5 szkl mąki pszennej
1/2 szkl tahini
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru pudru
100 g masła w temp. pokojowej
2 łyżki wody
Skórka otarta z 1 pomarańczy
sezam do posypania


1. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy. Do dużej miski dajemy masło, pastę sezamową, startą skórkę z pomarańczy, mąkę i wodę. Całość wyrabiamy do momentu, aż powstanie jednolita kula. Można to robić ręcznie lub mikserem.

2. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie lekko spłaszczamy i układamy w blaszce na papierze do pieczenia. Każde ciasteczko posypujemy sezamem.

3. Ciastka pieczemy w 180*C przy funkcji termoobiegu przez ok 15 minut. Ciastka po upieczeniu są miękkie, po ok 10 minutach można je już zajadać.

SMACZNEGO :-)



1 komentarz:

  1. robiłam niedawno, faktycznie smaczne :) a pomarańczowy aromat....? :)

    OdpowiedzUsuń