Składniki:
biszkopt:
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
szczypta soli
masa:
250 g masła
1/2 szkl cukru
3/4 szkl mleka
2 opakowania cukru waniliowego
2 szkl mleka w proszku
sok z cytryny/wódka
dżem wiśniowy - kwaśny
poncz:
1 szkl mocnej herbaty
2 kieliszki wódki/soku
cukier do smaku
masa maślana pod masę cukrową:
200 g miękkiego masła
2 szkl cukru pudru
2 łyżki mleka
odrobina aromatu waniliowego
ponadto:
masa cukrowa do dekoracji
bezy
gwiazdki cukrowe
brokat srebrny jadalny
i inne...
1. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo (tzn. po 1 łyżce) cukier i miksujemy tak długo, aż piana będzie lśniąca.
2. W osobnej misce mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia i octem. Miska musi być wysoka, ponieważ żółtka po wsypaniu proszku szybko nam urosną. Taką mieszaninę dodajemy do ubitej piany z białek i miksujemy.
3. Do piany dodajemy 2 razy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na tym etapie do mieszania używamy jedynie szpatułki. Biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 35 minut w 170*C. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia i dopiero na drugi dzień dzielimy go na 3 części.
Najważniejsze!
Biszkopt z tego przepisu piekę w tortownicy o średnicy 26 cm.
Tylko dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, boków ani spodu nie smarujemy masłem.
Biszkopt wkładamy do gorącego piekarnika.
Gdy biszkopt się upiecze do tzw. suchego patyczka wyciągamy go z piekarnika i z wysokości kolan rzucamy blachą 2 razy o podłogę, a następnie znów wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Biszkopt wyciągamy z blachy gdy jest zupełnie zimny.
4. W garnku z grubym dnem podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim cukier i cukier waniliowy. Masę dokładnie studzimy. W tym czasie przygotowujemy poncz i masę pod lukier plastyczny. Herbatę mieszamy z cukrem i wódką/sokiem. Ponczem nasączamy każdy blat biszkoptu (należy uważać, żeby nie nasączyć go zbyt mocno - rozpłynie się!)
5. Masło na masę milky-way ucieramy na puch, a następnie stopniowo dodajemy syrop cukrowy i mleko w proszku. Na samym końcu wlewamy wódkę/sok. Każdy krążek biszkoptowy smarujemy dżemem wiśniowym i smarujemy masą. Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin.
6. Przed wyłożeniem tortu masą cukrową musimy najpierw stworzyć dla niej bazę. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy cukier puder, aromat i mleko. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masą smarujemy wierzch i boki tortu.
7. Tort dekorujemy wg upodobania.
SMACZNEGO :-)
The Olaf Cake
is my suggestion for a fantastic dessert for the upcoming Christmas. It’s very
tasty, but also very sweet (though thanks to cherries, the sweetness is rather
mild). The cake with alcohol is of course intended only for adults, for younger
gourmands prepare it with juice. It’s a great fun!
Ingredients:
sponge-cake:
6 eggs
1,5 cup of sugar
1 teaspoon of baking powder
1 cup of wheat flour
1/2 cup of potato flour
1 tablespoon of vinegar
a pinch of salt
cake:
250 grammes of butter
1/2 cup of sugar
3/4 cup of milk
2 portions of vanilla sugar
2 cups of powdered milk
lemon juice/vodka
cherry jam - sour
punch:
1 cup of strong tea
2 shot-glasses of vodka/juice
sugar for taste
butter cream under the sugar layer:
200 g of soft butter
2 cups of powdered sugar
2 tablespoons of milk
a drop of vanilla aroma
in addition:
sugar layer to decorate
meringues
sugar stars
edible silver glitter
and other…
1. Eggs have to be in a room-temperature. Separate egg whites from egg yolks and beat the whites adding salt into a hard foam. By the end of beating add sugar gradually (by one tablespoon) and beat it as long as the foam becomes glittering.
sponge-cake:
6 eggs
1,5 cup of sugar
1 teaspoon of baking powder
1 cup of wheat flour
1/2 cup of potato flour
1 tablespoon of vinegar
a pinch of salt
cake:
250 grammes of butter
1/2 cup of sugar
3/4 cup of milk
2 portions of vanilla sugar
2 cups of powdered milk
lemon juice/vodka
cherry jam - sour
punch:
1 cup of strong tea
2 shot-glasses of vodka/juice
sugar for taste
butter cream under the sugar layer:
200 g of soft butter
2 cups of powdered sugar
2 tablespoons of milk
a drop of vanilla aroma
in addition:
sugar layer to decorate
meringues
sugar stars
edible silver glitter
and other…
1. Eggs have to be in a room-temperature. Separate egg whites from egg yolks and beat the whites adding salt into a hard foam. By the end of beating add sugar gradually (by one tablespoon) and beat it as long as the foam becomes glittering.
2. In a separate bowl, mix the egg
yolks with the baking powder and the vinegar. The bowl must be high, because
egg yolks after adding the powder grow quickly. Add the mixture to the
foam and mix.
3. To the foam, add twice-sieved wheat
and potato flour. At this stage, for mixing use only a spatula. Pour the
sponge-cake in a cake-pan and bake around 35 minutes in 170 C. Leave the cake
to cool down and only on the next day divide it into 3 parts.
The most important!
The sponge-cake ideally should be baked in a 26 cm diameter cake-pan. The bottom of it must be covered with baking paper. Do not put butter on the sides or the bottom of the cake-pan. Put the cake into the hot oven. When it’s ready (dry enough) take it out and from the knee-height throw the cake-pan twice on the floor, after that put it again into the oven and cool down by opening the oven’s door. Take the sponge-cake out only when it’s completely cold.
The sponge-cake ideally should be baked in a 26 cm diameter cake-pan. The bottom of it must be covered with baking paper. Do not put butter on the sides or the bottom of the cake-pan. Put the cake into the hot oven. When it’s ready (dry enough) take it out and from the knee-height throw the cake-pan twice on the floor, after that put it again into the oven and cool down by opening the oven’s door. Take the sponge-cake out only when it’s completely cold.
4. In a pot with a thick bottom heat
the milk and dissolve the sugar and vanilla sugar in it. Cool it down accurately.
In this time, prepare the
punch and the sugar layer. Mix the tea with sugar and vodka or juice. Soak with
it every cake layer (but not too much, because it could melt!).
5. Butter for milky-way layer should be
pound into the fluff, after that gradually add sugar syrup and powdered milk.
At the end pour the vodka/juice. Put cherry jam and milky-way layer on every
sponge-cake part. Put the cake in the fridge for a few hours.
6. Before lining the cake with the
sugar layer, first create a base for it. Pound the softened butter into fluff,
then add the powdered sugar, aroma and milk. Mix all ingredients accurately.
When the mixture is ready, put it on the top and sides of
the cake.
7. Decorate :)
ENJOY :-)
7. Decorate :)
ENJOY :-)
Tort wygląda wspaniale i pewnie też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńSprawdź gdzie konto bankowe na konto bankowe pl
OdpowiedzUsuńhttp://renaturyzacja.pl
OdpowiedzUsuń