12 lis 2015

Ciasto marchewkowe z przyprawami korzennymi i orzechami



Ciasto marchewkowe z przyprawami korzennymi jest po prostu przepyszne. Bardzo aromatyczne, mięciutkie, bez wyczuwalnej marchewki (ona nadaje wilgoci i koloru) z fantastyczną polewą z serka topionego.. tak, ktoś pomyśli, że zwariowałam :-) Ale zamiast osądzać, polecam wypróbować, a na pewno tak jak ja oszalejecie na punkcie tego smaku. 

Składniki na blachę o wymiarach  ok 25 x 17 cm:

ciasto:

1 szkl mąki pszennej
2 jajka
3/4 szkl brązowego cukru
1 szkl startej na małych oczkach marchewki
90 g roztopionego masła
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1/4 szkl posiekanych orzechów włoskich
szczypta soli

polewa:

50 g serka topionego śmietankowego
50 g masła
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

orzechy do posypania


1. Mąkę, sól, przyprawę korzenną, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodajemy startą marchewkę, mąkę i na końcu masło. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy orzechy i mieszamy szpatułką.

2. Ciasto pieczemy ok 25 minut w 170*C przy funkcji termoobiegu. 

3. Masło i serek topiony roztapiamy w rondelku z grubym dnem, ściągamy z palnika, wsypujemy cukier puder i wlewamy ekstrakt. Dokładnie mieszamy.

4. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami.


SMACZNEGO :-)





 

2 komentarze: