3 gru 2015
Babeczki renifery
Byliście grzeczni w tym roku? Bo ja nie bardzo! ;) Żeby osłodzić nie tylko sobie ten piątkowy, u nas w szkole mikołajkowy dzień upiekłam babeczki z mojego ulubionego przepisu i udekorowałam je na wzór reniferków. Kto był grzeczny ten dostanie, a kto nie...? Też! :)
Składniki:
4 jajka L
1 szkl rodzynków
2 szkl mąki pszennej
1,5 szkl cukru
3 duże lub 7 małych marchewek startych na tarce o dużych oczkach
1 szkl oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy korzennej
2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
1 szkl śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
kokos
draże
precelki
wiśnie kandyzowane
roztopiona czekolada do zrobienia oczek
1. Piekarnik nagrzewamy do 170*C przy funkcji termoobiegu. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier, sól i ubijamy je na puszystą pianę. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną, cynamon i gałkę muszkatołową przesiewamy. Do jajek na zmianę dodajemy suche składniki i olej. Gdy powstanie jednolita masa, dodajemy marchewkę i dokładnie mieszamy.
2. Papilotki wypełniamy masą do 3/4 ich wysokości. Babeczki pieczemy ok 17 - 20 minut. Aby sprawdzić, czy się upiekły w środek wbijamy patyczek. Gdy po wyciągnięciu nie będzie oblepiony ciastem, to znaczy, że babeczki są już gotowe. Babeczki marchewkowe dokładnie studzimy na kratce.
3. Schłodzoną śmietankę 36% ubijamy na puch razem z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone i ubijamy tylko do momentu połączenia składników. Każdą babeczkę smarujemy kremem, posypujemy kokosem i dekorujemy.
SMACZNEGO :-)
Ho Ho Ho.... :-)))
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
sliczne
OdpowiedzUsuń