6 wrz 2015
Kurczak po tajsku
Pyszne danie przyrządzone przez mojego A. (należącego również do Stowarzyszenia Małopolskich Blogerów Kulinarnych) to prawdziwa tajska petarda smakowa :-) Podczas gdy mnie wzywają służbowe obowiązki, ON buszuje w kuchni nic się nie chwaląc. Lekko przypalone orzeszki podczas prażenia zostały całkowicie wybaczone, danie było bardzo smaczne i sycące :-)
Składniki:
200 g piersi z kurczaka (ok 1 filet)
3 ząbki czosnku
cebula
olej
sól
1 marchewka
1 łyżeczka ostrej papryki
pęczek szczypiorku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
6 łyżek zimnej wody
1/2 łyżeczki cukru
80 g prażonych orzechów nerkowca
ryż
1. Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim posiekaną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy lekko się zarumienią, dodajemy pokrojone mięso. Całość podsmażamy ok 2 minut.
2. Do podsmażonego mięsa dorzucamy pokrojoną w słupki marchew i całość doprawiamy papryką, cukrem i podlewamy wodą wymieszaną z sosami. Dusimy ok 2 - 3 minut co jakiś czas mieszając,
3. Przed podaniem do mięsa dodajemy ugotowany ryż, orzechy nerkowca i posiekany szczypiorek.
SMACZNEGO :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam takie dania. :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń