7 wrz 2015

Krem z dyni i mango




Hokkaido to jedna z najpopularniejszych gatunków dyni wykorzystywana w naszej kuchni. Poza tym, że jest bardzo smaczna, to dodatkowo łatwa w obróbce. Dynia i mango to idealne połączenie do mojej zupy krem, na pewno do tego przepisu powrócę jeszcze nie raz :-)

Składniki:

1 kg upieczonej i obranej dyni hokkaido
1 puszka Mango w zalewie TAO TAO
1 łyżka masła 82%
wywar lub woda - ok 600 ml
2 ząbki czosnku
curry
sól, pieprz

grzanki:

kilka kromek chleba tostowego
masło
sól
czosnek


1. Upieczoną dynię kroimy i mango kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą/bulionem, zalewą spod mango i gotujemy ok 5 minut. Po tym czasie całość miksujemy blenderem, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, curry solą i pieprzem.

2. Chleb smarujemy masłem, posypujemy solą i czosnkiem i podpiekamy na rozgrzanej patelni. Zupę po wlaniu na talerz dekorujemy kawałkami mango.


SMACZNEGO :-)






1 komentarz:

  1. zupa z dyni z pomarańczą jest obłędna. obawiam się, że z mango może być jeszcze lepsza ! pycha!

    OdpowiedzUsuń