2 wrz 2015

Puszysty omlet śniadaniowy z warzywami



Omlet z warzywami to wspaniały wybór na śniadanie. Jest smaczny, szybki do zrobienia i dostarczy nam dużo energii na dobry początek dnia. Omlet dla mnie musi być lekki i puszysty no i obowiązkowo podany z domowym keczupem.

Składniki:

2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki mleka
sól i pieprz

1/2 małej cebuli
1/2 małego pomidora
1 łyżka posiekanego sera lazur
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

2 łyżki masła
kilka plastrów żółtego sera


1. Białka oddzielamy od żółtek i razem z solą ubijamy. Gdy będą lśniące i sztywne, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy.

2. Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę i mleko. Całość mieszamy szpatułką.

3. Pokrojonego pomidora, cebulkę, ser i pietruszkę wrzucamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.

4. Na dużej patelni roztapiamy masło, wlewamy na nią masę i na małym ogniu, bez przykrycia smażymy omlet z dwóch stron (ok 4 minuty na stronę).  Przed podaniem obkładamy go żółtym serem.


SMACZNEGO :-)





1 komentarz:

  1. Ależ on puszysty wyszedł.

    Zapraszam serdecznie na KONKURS http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/09/Konkurs-z-sosami-Folwark.html

    OdpowiedzUsuń