2 wrz 2015
Puszysty omlet śniadaniowy z warzywami
Omlet z warzywami to wspaniały wybór na śniadanie. Jest smaczny, szybki do zrobienia i dostarczy nam dużo energii na dobry początek dnia. Omlet dla mnie musi być lekki i puszysty no i obowiązkowo podany z domowym keczupem.
Składniki:
2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki mleka
sól i pieprz
1/2 małej cebuli
1/2 małego pomidora
1 łyżka posiekanego sera lazur
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła
kilka plastrów żółtego sera
1. Białka oddzielamy od żółtek i razem z solą ubijamy. Gdy będą lśniące i sztywne, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy.
2. Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę i mleko. Całość mieszamy szpatułką.
3. Pokrojonego pomidora, cebulkę, ser i pietruszkę wrzucamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.
4. Na dużej patelni roztapiamy masło, wlewamy na nią masę i na małym ogniu, bez przykrycia smażymy omlet z dwóch stron (ok 4 minuty na stronę). Przed podaniem obkładamy go żółtym serem.
SMACZNEGO :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ależ on puszysty wyszedł.
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie na KONKURS http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/09/Konkurs-z-sosami-Folwark.html