Do wyrabiania masy cukrowej trzeba włożyć sporo wysiłku, polecam więc sporo cierpliwości :-)
Składniki:
100 g glukozy w płynie (używam Dr. Oetker)
4 łyżeczki żelatyny
30 ml zimnej wody
3 łyżeczki oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
ok 750 g cukru pudru
1. Do rondelka wsypujemy żelatynę i zalewamy ją wodą. Odstawiamy na ok 10 minut do napęcznienia, a następnie na bardzo małym ogniu podgrzewamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Należy bardzo uważać, aby żelatyny nie zagotować, inaczej straci ona swoje właściwości żelujące. Do roztopionej żelatyny dodajemy glukozę i olej, mieszamy i lekko studzimy.
2. Przestudzoną, ale nie stężałą żelatynę z glukozą przelewamy do dużej miski, a następnie cały czas mieszając/wyrabiając dosypujemy cukier puder. Masę plastyczną należy wyrabiać długo i dokładnie. Gotowa nie może się za bardzo kleić do dłoni.
3. Jeżeli pomimo dodania całego cukru pudru masa nadal klei się do rąk, nie warto już dosypywać więcej cukru (masa po wyschnięciu może okazać się zbyt sucha), jedynie delikatnie oprószyć z każdej strony masę i schować ją do lodówki bardzo dokładnie zawiniętą w folię spożywczą i woreczek.
KILKA UWAG :
Masa po włożeniu do lodówki będzie twarda. Najlepiej ją ogrzać w dłoniach albo w mikrofali.
Barwnik do masy cukrowej można dodać w dowolnym momencie.
Podczas wałkowania delikatnie podsypujemy masę cukrem pudrem lub wałek smarujemy olejem.
SMACZNEGO :-)
wow
OdpowiedzUsuńale fajny przepis.
Biorę :)
a przy okazji może się przyda staropolski sposób jak jeść takie słodkości żeby nie tyć
http://odchudzaniejestproste.pl/jak-jesc-slodycze-zeby-nie-tyc-rada-dla-tych-co-maja-apetyt-na-slodycze/
gdzie kupujesz glukozę ?
OdpowiedzUsuń