6 sie 2015

Deser z serka wiejskiego z pieprzem i alkoholem



Słono - pikantny krem ze słodkimi biszkoptami i śmietanką to na pewno mało pospolite połączenie smaków w deserze. Jeżeli się obawiacie, co z tego może wyjść, polecam na początek zrobić ten deser z serka mascarpone. Otrzymamy wtedy bardziej wytrawną wersję tiramisu. Serek wiejski robi tu naprawdę sporo zamieszania w smaku, ale na szczęście tego pozytywnego :-)

Składniki:

500 g serka wiejskiego naturalnego
5 żółtek
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu kolorowego
podłużne biszkopty w cukrze - 1 opakowanie
1 szkl mocno zaparzonej inki
1/2 kieliszka krupniku
1/2 kieliszka amaretto
1/2 kieliszka rumu
cukier
gorzkie kakao
bita śmietana


1. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy serek wiejski. Żeby krem był gładki, konieczna jest zmiana końcówki ubijającej na końcówkę do mielenia (do zupy krem). Do masy serowej dodajemy pieprz i dokładnie mieszamy.

2. Inkę mieszamy z alkoholem i cukrem (cukier dodajemy wg własnego upodobania). W takiej mieszance maczamy biszkopty i układamy je w szklankach na przemian z kremem. Deser chowamy do lodówki na kilka godzin.

3. Przed podaniem deser przyozdabiamy kleksem z bitej śmietany i posypujemy gorzkim kakao.

SMACZNEGO :-)




4 komentarze:

  1. Ciekawe, nie powiem, ale ten pieprz mi zaskoczył ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj już wiem, że to totalnie moje smaki. Bo serek wiejski i te trunki o charakterystycznej nucie :) Pysznie to wygląda. I serek wiejski jest - czyli fit :D

    OdpowiedzUsuń