11 cze 2015

Ucierany placek z truskawkami i chrupiącymi orzechami



Tradycyjne ucierane ciasto z owocami, bardzo smaczne i i bardzo łatwe w przygotowaniu. Taki smak pamiętam z dzieciństwa, wtedy jednak jogurty greckie nie były aż tak znane i tego typu ciasta piekło się po prostu ze śmietaną. A jeżeli nie macie truskawek? Idealnie nadadzą się do niego inne owoce, np. maliny, jagody, rabarbar itp.

Składniki:

500 g truskawek
370 g mąki pszennej
190 g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
350 g jogurtu greckiego
30 g mleka
szczypta soli
3 duże jajka

ok 100 g orzechów siekanych (włoskie i laskowe)
30 g słonecznika
30 g cukru trzcinowego


1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiewamy do miski. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na puch (ok 5 minut), cały czas miksując wbijamy po 1 jajku, a następnie dodajemy na przemian mąkę i jogurt grecki wymieszany z mlekiem.

2. Tak przygotowaną masę przelewamy do blachy o wymiarach 30 x 25 cm, a następnie wbijamy w nią truskawki. Wierzch ciasta posypujemy orzechami, słonecznikiem i brązowym cukrem. Ciasto pieczemy ok 1 godziny w 180*C. Przed podaniem ciasto studzimy.


SMACZNEGO :-)





1 komentarz: