Przepis na kompot z rabarbaru jest jednym z tych przepisów, który mi się zawieruszył gdzieś pomiędzy innymi zdjęciami potraw. Odkopany z czeluści komputera w końcu doczekał się swojej publikacji.Kompot z rabarbaru jest bardzo orzeźwiający, idealny do zaspokojenia pragnienia na upalne dni. Po przygotowaniu należy go przechowywać w lodówce, inaczej bardzo szybko może się zepsuć. Jego smak można dodatkowo podkreślić świeżymi listkami mięty lub bazylii.
Składniki:
ok 1 kg rabarbaru
2 jabłka słodko - kwaśne
2 gruszki
3 łyżki miodu (można dać więcej)
kilka goździków
sok z cytryny
1. Rabarbar myjemy i kroimy w 5 cm kawałki, z gruszek i jabłek wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki. Owoce razem z goździkami wrzucamy do garnka, zalewamy 4 litrami wody i od momentu zawrzenia wody gotujemy na małym ogniu ok 5 - 10 minut.
2. Gotowy kompot przecedzamy przez gęste sitko, doprawiamy do smaku miodem i sokiem z cytryny. Ja wolę kompot zdecydowanie lekko kwaśny, więc nie daję dużo miodu.
3. Przed podaniem do kompotu można dodać świeże listki bazylii lub mięty. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.
SMACZNEGO :-)
Z dodatkiem gruszki i jabłka musi być pyszny, za samym rabarbarowym kompotem nie przepadam.
OdpowiedzUsuńlato, przybywaj - uzbrojeni w taką lemoniadę sprostamy nawet najgorszym upałom :)
OdpowiedzUsuń