Ciasto wbrew pozorom nie jest pracochłonne, robi się je szybko i przyjemnie. Dla amatorów kawy cappuccino kawę rozpuszczalną śmiało można zastąpić właśnie taką śmietankową mieszanką. Pyszne, lekkie i intensywnie gruszkowe. Delicja :-)
Składniki:
biszkopt jasny:
3 jajka
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
biszkopt ciemny:
3 jajka
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
szczypta soli
masa gruszkowa:
1 kg gruszek (odmiana konferencja)
2 łyżki masła
galaretka gruszkowa (lub agrestowa)
masa kawowa:
250 g masła (co najmniej 82%)
80 g budyniu śmietankowego
6 łyżek cukru
2,5 szkl mleka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej kremowej
2 łyżki spirytusu
sok z cytryny
cukier puder
poncz:
1 szkl mocnej, gorzkiej herbaty
2 kieliszki wódki
sok z cytryny
cukier do smaku
dodatkowo:
tabliczka gorzkiej czekolady
1. Przygotowanie jasnego biszkoptu: białka oddzielamy od żółtek i z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę, cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku i łyżce cukru. Na sam koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach 25 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej biszkopt. Ciasto pieczemy ok 15 minut w 170*C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
2. Przygotowanie ciemnego biszkoptu: ciemny biszkopt przygotowujemy tak samo jak jasny, tylko razem z mąką i proszkiem do pieczenia przesiewamy również kakao. Czas jak i temperatura pieczenia jest taki sam jak w przypadku jasnego biszkoptu.
3. Przygotowanie masy gruszkowej: Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim gruszki (ok 10 minut). Gdy gruszki będą już miękkie, ściągamy je z ognia i wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
4. Przygotowanie masy kawowej: 2 szkl mleka wlewamy do rondla, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Resztę mleka mieszamy z proszkiem budyniowym i wlewamy do gotującego się mleka. Budyń trzymamy na ogniu tak długo, aż wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
5. Masło w temp. pokojowej ucieramy na puch, a następnie partiami dodajemy wystudzony budyń. Kawę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody (kilka kropel!), studzimy i powoli wlewamy do utartego masła. Na koniec dodajemy spirytus i sok z cytryny. Miksujemy do połączenia składników.
6. Składniki na poncz mieszamy ze sobą. Jasny biszkopt nasączamy, smarujemy cienką warstwą masy, wykładamy tężejącą galaretkę gruszkową i ponownie przykrywamy masą kawową. Na masę kładziemy biszkopt kakaowy, nasączamy go ponczem i rozsmarowujemy na nim pozostały krem kawowy. Wierzch dekorujemy startą gorzką czekoladą.
7. Ciasto najlepiej smakuje po ok 1 dniu leżenia w lodówce, ale zdecydowanie polecam go jeść, gdy jest w temp. pokojowej.
SMACZNEGO :-)
Pyszne ciacho :-)
OdpowiedzUsuń