Faszerowane warzywa są świetnym pomysłem na letnie obiady. Gdy za oknem ukrop i żar leje się z nieba nie ma się najmniejszej ochoty na stanie przy garach i gotowanie. Papryki faszerowane robi się bardzo szybko i łatwo, można je nadziewać na różne sposoby. Ja dzisiaj przedstawiam Wam jeden z nich :-)
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 średniej wielkości batat
1/2 szkl ryżu
ok 10 grzybów mun
3 ząbki czosnku
ok 1 łyżeczki sosu piri - piri
1 łyżka sosu sojowego
1 szkl passaty pomidorowej
olej bazyliowy
ok 1 łyżeczki papryki wędzonej
sól, pieprz
4 papryki czerwone
4 papryki żółte
1. Grzyby mun zalewamy zimną wodą i moczymy ok 15 minut, a następnie kroimy w drobne słupki. Batata obieramy i również kroimy w bardzo drobne słupki (najpierw w cienkie plastry, a później w słupki). W dużym rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy bataty. Podsmażonego ziemniaka przekładamy do miski.
2. W tym samym naczyniu smażymy również mięso doprawione solą, pieprzem i papryką wędzoną. Gdy będzie już gotowe, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, passatę pomidorową, grzyby mun, ugotowany wg przepisu ryż, sos piri - piri, sos sojowy i bataty. W razie potrzeby całość doprawiamy solą i pieprzem.
3. Od papryk ścinamy górę, wydrążamy środki i oczyszczamy. Każdą paprykę mocno nadziewamy farszem i przykrywamy odkrojoną częścią. Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy wodą do wysokości ich przecięcia. Pieczemy ok 1 godziny w 200*C.
SMACZNEGO :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz