Polecam to fantastyczne, orzeźwiające ciasto.
Składniki:
kruche ciasto:
2 i 1/2 szkl mąki pszennej
250g masła lub margaryny
5 żółtek z jajek L
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pianka:
5 białek
szczypta soli
1 szkl cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
80g budyniu waniliowego
1/2 szkl oleju
owoce:
250g rabarbaru
250g truskawek
1. Na dużą stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy sól, posiekane w kostkę masło i za pomocą noża lub siekaczki do kruchego ciasta łączymy składniki ze sobą. Gdy z mąki i tłuszczu powstaną małe grudki, dodajemy żółtka i całość szybko i energicznie wyrabiamy. Im mniej wyrabiamy ciasto dłońmi tym jest bardziej kruche. Do przygotowania kruchego ciasta możemy również użyć miksera z odpowiednią końcówką. 2/3 ciasta chowamy do jednorazówki i schładzamy w lodówce ok 20 minut, a pozostałą część wkładamy do zamrażarki.
2. Blachę o wymiarach 38 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia, jej dno wylepiamy większą częścią schłodzonego ciasta, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190*C ok 20 minut. Studzimy.
3. Rabarbar i truskawki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana będzie lśniąca dodajemy powoli cukier, cukier waniliowy i proszek budyniowy. Całość miksujemy tak długo, aż budyń całkowicie się rozpuści. Na koniec wlewamy olej i miksujemy do połączenia składników.
4. Na podpieczony kruchy spód wykładamy pianę z białek i pokrojone owoce, a na wierzch ścieramy zmrożone kruche ciasto. Ciasto pieczemy w 190*C ok 35 - 40 minut.
UWAGI:
To ciasto można przygotować z dowolnymi owocami.
Przygotowując je w większej blaszce otrzymamy wysoki placek - ja owocowe placki uwielbiam niskie, więc piekłam go w szerokiej formie.
SMACZNEGO :-)
Kocham ciasta z owocami, bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam takie ciacha :)
OdpowiedzUsuń