12 maj 2015

Hummus - tradycyjna pasta arabska



Po rewelacyjnej paście z avocado przyszedł czas na kolejne bardzo zdrowe smarowidło - hummus. Pasta hummus wywodzi się z kuchni arabskiej i jest bogatym źródłem białka. Jej głównym składnikiem jest ciecierzyca, działająca bardzo dobrze na nasz układ krążenia (obniża cholesterol, ciśnienie krwi, zapobiega anemii). Poza tym, że jest bardzo zdrowa, to jest również bardzo smaczna. Pastę z cieciorki można zajadać bez żadnych wyrzutów sumienia - na nasz organizm działa oczyszczająco oraz wspomaga odchudzanie.

Składniki:

150g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki, dobrze odsączonej
1 spory ząbek czosnku
3 łyżki białego sezamu
1,5 łyżki oliwy sezamowej
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
80ml przegotowanej wody
sól



1. Przygotowanie pasty hummus rozpoczynamy od ugotowania ciecierzycy (ja używałam świeżej, więc przedstawię cały etap jej obróbki). Dzień przed robieniem pasty moczymy ciecierzycę w zimnej wodzie (powinna podwoić objętość). Najlepiej jest ją zamoczyć wieczorem i odstawić na całą noc. Na drugi dzień ciecierzycę gotujemy na wolnym ogniu ok 2,5 godz, chyba, że ktoś jest szczęśliwym posiadaczem szybkowaru i czas gotowania wynosi wtedy ok 25 - 30 minut (oj tak, to urządzenie bardzo mi ułatwia życie w kuchni). Miękką, ale nadal jędrną cieciorkę studzimy.


2. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni, przesypujemy do blendera i razem z oliwą sezamową  i oliwą z oliwek mielimy. Do pasty sezamowej małymi porcjami wrzucamy cieciorkę oraz ząbek czosnku i cały czas miksując dodajemy również sok cytrynowy i wodę. Gdy pasta będzie już gładka, doprawiamy ją solą.


3. Pastę z ciecierzycy przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.


SMACZNEGO :-)





1 komentarz: