9 maj 2015

Gulasz wołowy z pieczarkami i selerem naciowym


Bardzo smaczny i bardzo szybki w przygotowaniu gulasz wołowy to moja sobotnia propozycja dla osób pochłoniętych pracami domowymi. Szybkie danie jednogarnkowe idealnie komponuje się z kaszą jaglaną i ogórkiem kiszonym, ale można nim również polać placki ziemniaczane, ugotowane ziemniaczki lub po prostu podać je z chlebem. 

Składniki:

70dag mięsa wołowego gulaszowego
2 cebule
1 ząbek czosnku
7 średniej wielkości pieczarek
2 łodygi selera naciowego
gałka muszkatołowa
kmin rzymski
2 kulki jałowca
1 łyżeczka musztardy miodowej
1,5 szkl białego, półwytrawnego wina
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna (u mnie domowa)
mąka do obtoczenia
olej bazyliowy



1. Mięso kroimy w drobną kostkę i obtaczamy w mące. W dużym rondlu rozgrzewamy olej razem z dwoma kulkami jałowca i obsmażamy na nim mięso. Gdy wołowina się lekko zarumieni, przekładamy ją do miski.

2. Cebulę obieramy, przecinamy na pół i kroimy w drobne piórka. W patelni, na której smażyliśmy mięso rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Gdy lekko się zarumieni, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażamy ok 8 minut, aż grzyby puszczą wodę i lekko się zarumienią. Seler naciowy kroimy w półksiężyce, czosnek w plasterki i dodajemy do reszty warzyw. Całość podsmażamy ok 5 minut. Po tym czasie dorzucamy mięso, zalewamy winem wymieszanym z musztardą i doprawiamy podanymi przyprawami (uważamy z kminem i gałką muszkatołową - są bardzo aromatyczne!). Gulasz dusimy ok 1 godz, aż mięso całkowicie zmięknie.

SMACZNEGO :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz