8 maj 2015
Pasta z avocado z suszonymi śliwkami
Pasta z avocado jest niebywale zdrowa, owoc smaczliwka to prawdziwa bomba witaminowa! Poza ogromną ilością potasu, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego) avocado pozwala utrzymać wspaniałą sylwetkę oraz poprawić pracę serca. Owoc avocado posiada lekki, orzechowy posmak, ale bez odpowiednich dodatków w smaku wydaje się być troszkę mdły.
Składniki:
2 dojrzałe avocado
sok z 1/2 cytryny
7 suszonych śliwek
szczypta soli, pieprzy i gałki muszkatołowej
1. Owoc przekrawamy na pół i przekręcamy w celu wyciągnięcia pestki, obieramy ze skórki, a następnie miąższ kroimy w kostkę. Cytrynę dokładnie wyciskamy i zalewamy jej sokiem pokrojone avocado, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mielimy w blenderze.
2. Suszone śliwki kroimy w kostkę i dodajemy do pasty. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smarowidło przechowujemy w lodówce owinięte folią aluminiową.
UWAGI:
Avocado do pasty powinno być bardzo dojrzałe - pod naciskiem palca lekko ustępuje, nie jest obite i zbyt miękkie, a jego skórkę można łatwo ściągnąć.
Po obraniu avocado nie zwlekajcie z polaniem go sokiem cytrynowym - inaczej szybko ściemnieje!
SMACZNEGO :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda mega smakowicie :)!
OdpowiedzUsuń