6 maj 2015
Popękane ciasteczka czekoladowe
Czy może być coś lepszego na deszczowy i ponury dzień niż porządna dawka czekolady? Zdecydowanie nie :-) Proponuję więc przyrządzić bardzo smaczne ciasteczka czekoladowe z chrupiącym wierzchem i delikatnym środkiem. Ciasteczka wprost rozpływają się w ustach. Zaraz po upieczeniu są miękkie, więc z ich spożywaniem musimy się wstrzymać ok 15 minut (tak tak.. to może być bardzo trudne :-))
Składniki:
3 jajka L
2/3 szkl cukru
1 i 2/3 szkl mąki pszennej
200g czekolady 60% kakao
110g masła
aromat migdałowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder
1. W rondelku rozpuszczamy połamaną czekoladę i masło. Studzimy. W misce ubijamy jajka z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy lekko przestudzoną czekoladę, aromat migdałowy oraz przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę schładzamy w lodówce całą noc.
2. Gdy ciasto wyraźnie zgęstnieje, nabieramy je łyżeczką, przekładamy na dłonie i formujemy kulki, które następnie obtaczamy w cukrze pudrze. Tak uformowane ciasteczka układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
3. Ciastka pieczemy ok 10 minut w 170*C. Po upieczeniu odstawiamy je na ok 15 minut, ponieważ zaraz po wyjęciu z piekarnika będą miękkie.
SMACZNEGO :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglądają pysznie :)!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń