9 maj 2014

Tarta pieczarkowo - serowa


Odkąd udało mi się znaleźć złoty środek na ciasto do tarty, coś mi się wydaje, że zacznie ona częściej gościć na moim stole :) Ciasto jest idealnie kruche, a w połączeniu z soczystymi pieczarkami i pysznym ciągnącym się sosem serowym smakuje obłędnie :)

Składniki:

Ciasto na tartę jak zrobić krok po kroku

400 g pieczarek
1 mozzarella
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sos beszamelowy:

1 szklanka mleka
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
2 żółtka
2 łyżki słodkiej śmietanki 30% lub 36%
sól i pieprz


1. Sporządzamy ciasto na tartę wg. przepisu.

2. Cebulę kroimy w piórka, kapelusze z pieczarek w ćwiartki, a paprykę w drobną kostkę. Na oliwie z oliwek podsmażamy przez ok 5 minut cebulę, a następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieczarki. Wszystko podsmażamy na dużym ogniu (nie dusimy, a zarumieniamy) ok 5 minut. Pieczarki przekładamy do miski i na tej samej patelni podsmażamy paprykę (ok 3 minut).

3. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko i wszystko dokładnie rozprowadzamy tak, aby nie było grudek. Żółtka rozmącamy ze śmietanką, dodajemy do mleka i całość doprowadzamy do wrzenia. Ser mozzarella kroimy w kostkę i dorzucamy do sosu. Dokładnie mieszamy.

4. Na podpieczonym kruchym spodzie wykładamy pieczarki z cebulą, paprykę i całość zalewamy sosem serowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok 15 minut.


5. Po upieczeniu dekorujemy świeżą natką pietruszki, posypujemy gruboziarnistą solą i pieprzem.
Aby sos się nie rozlewał, należy dać tarcie po pieczeniu ,,odpocząć", tzn lekko ostygnąć :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz