12 maj 2014

Greckie szaszłyki




Sezon grillowy już rozpoczęty? Jeżeli tak, polecam szczególnie greckie szaszłyki drobiowe z rusztu. Dzięki marynacie podczas pieczenia nie wysychają i są bardzo soczyste.


Składniki:

8 piersi z kurczaka
1 jogurt grecki
skórka z cytryny
sok z cytryny
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz, czosnek granulowany, rozmaryn

1. Do miski wlewamy jogurt, dodajemy skórkę i sok z cytryny, oliwę z oliwek i przyprawy (po ok. 1 łyżeczce każdej). Dokładnie mieszamy.

2. Piersi kurczaka oczyszczamy i kroimy na większe kawałki. Pokrojonego kurczaka wrzucamy do marynaty, dokładnie obtaczamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 6 godz. (a najlepiej na całą noc).



3. Zamarynowane mięso nabijamy na zwilżone wodą patyczki do szaszłyków. Dodajemy także ulubione dodatki : u mnie pomidorki koktajlowe i cukinie.


4. Szaszłyki grillujemy ok 40 minut. Podajemy z sałatką z sosem winegret.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz