11 kwi 2014

Domowe masło


Kiedyś, jeszcze w dzieciństwie, gdy braliśmy mleko prosto od krowy zbieraliśmy z niego świeżą śmietankę (jeżeli oczywiście udało się go trochę zachować :) ) i ubijaliśmy ją w maselnicy, robiąc najlepsze masło jakie przyszło mi jeść. Dzisiaj już niestety mało kto ma krowę i ciężko jest dostać świeże mleko. Na szczęście taką świeżą śmietanę można śmiało zastąpić śmietaną 30%, a maselnicę robotem kuchennym.


Składniki:

600 ml śmietany 30%
1/2 łyżeczki soli
miska z lodowatą wodą


1. Do miski wlewamy zimną, wyjętą prosto z lodówki śmietanę i obijamy na najwyższych obrotach, dopóki się nie zważy. W międzyczasie solimy do smaku. Jeżeli ktoś chce, może dać swoje ulubione przyprawy. Proces wytrącania masła będzie trwał ok 15 minut.




2. Gdy już wytworzyła się serwatka i masło, do kolejnej miski wlewamy lodowatą wodę i zimnymi rękoma przekładamy masło do wody zlepiając je w kulę. W wodzie formujemy osełkę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz