10 kwi 2014

Grillowany karczek w winie


Tym razem publikuję przepis na konkretne, męskie jedzenie - kawał dobrej grillowanej karkówki w winie. Soczysta i aromatyczna karkówka to idealny pomysł na obiad, a także danie na rodzinne spotkanie. Jeżeli planujecie przyrządzić ją na ruszcie, podczas grillowania karkówkę należy polewać winem.


Składniki:

4 plastry karczku
3 łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki czerwonego wina
4 małe cebule
olej



1.  Do miski wsypujemy przyprawy i zalewamy olejem.  Plastry karkówki myjemy, osuszamy papierem ręcznikowym i wkładamy do marynaty. Całość umieszczamy w lodówce na min. 1 godzinę.



2. Na rozgrzaną patelnię grillową dajemy zamarynowane mięso i lekko podlewamy olejem. Opiekamy ok 5 minut z każdej ze stron, a następnie ulewamy olej i grillujemy co jakiś czas obracając mięso. Po upływie 30 minut dodajemy pokrojoną w cząstki cebulkę, podsmażamy całość ok 5 minut, a następnie zalewamy winami . Wszystko razem dusimy dopóki wino się nie zredukuje.


3. Tak grillowana karkówka rewelacyjnie smakuje z musztardą dijon.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz