4 mar 2014

Schabowy inaczej


Dzisiejszy obiad był niby zwyczajny - kotlet schabowy, duszona marchewka i sałata. Niby, ponieważ schabowego przygotowałam według mojego ulubionego przepisu. Kotleciki rozbija się bardzo cienko, przyprawia, smaruje musztardą, kładzie plasterek sera i składa w kopertę... i to wszystko :)

Składniki:

5 kotletów schabowych
musztarda dijon
5 plastrów żółtego sera
sól, pieprz

Panierka:

mąka ze szczyptą papryczki chilli
jajko rozmącone z odrobiną mleka i wegetą
bułka tarta

Ponadto:

marchewka duszona na maśle
sałata masłowa z oliwą z oliwek, pieprzem, solą, octem i dwoma surimi

1. Kotlety rozbijamy bardo cienko, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na ok 2 godz. Po tym czasie smarujemy je niewielką ilością musztardy dijon, kładziemy plasterek sera i składamy w kopertę.




2. Kotlety panierujemy w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta. Smażymy z 2 stron na złoty kolor.

3. Podajemy z ulubionymi dodatkami :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz