Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
1 kg ziemniaków
1 łyżka masła
1/2 szklanki mleka
pietruszka
ser pleśniowy roquefort (na oko)
Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 żółtko
2 łyżki śmietany
sól i pieprz
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Gdy są już miękkie blenderem miksujemy je z mlekiem, masłem i pietruszką na gładką masę. Dno naczynia żaroodpornego wypełniamy dokładnie ziemniaczanym puree.
2. Masło roztapiamy, dodajemy mąkę, chwilę zasmażamy, zalewamy mlekiem i energicznie mieszamy łopatką. Żółtko roztrzepujemy ze śmietaną, gdy mleko się zaczyna gotować wlewamy śmietankę z żółtkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
3. Ugotowane jajka obieramy z łupinek, przekrawamy na pół i układamy w naczyniu. Posypujemy solą i pieprzem. Jeszcze gorącym sosem beszamelowym zalewamy jajka, a następnie obficie posypujemy startym serem pleśniowym.
4. Jajka zapiekamy ok 10 minut w 170*C przy funkcji termoobieg. Podajemy ze świeżą sałatką (u mnie sałata masłowa z oliwą i orzechami włoskimi).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz