7 mar 2014
Amur w ziołach
Amur przypomina nieco smakiem karpia, ale ma zdecydowanie mniej ości i jest mniej ,,mulisty" w smaku. Mięso jest bardzo delikatne i smaczne. Mój faworyt wśród ryb.
Składniki:
2 płaty amura
sok z połowy cytryny
majeranek
bazylia
sól ziołowa
pieprz
posiekany świeży koperek
rozmaryn
1. Amura oczyszczamy z łusek i przelewamy zimną wodą, następnie ręcznikiem papierowym osuszamy rybę i obficie ją przyprawiamy, na koniec posypujemy świeżym koperkiem.
2. Rybę zawijamy w papier do pieczenia i bez dodatku tłuszczu pieczemy w 150*C przez 40 minut i w 180*C przez 10 minut (lekko uchylamy papier). Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie frytki i surówka z marchwi z rodzynkami).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz