Zupa jest bardzo prosta, a na pewno nie jednego zaskoczy swoim smakiem.
Składniki:
3 litry wody
porcja rosołowa
6 łyżek kaszy jęczmiennej
makaron świderki (ja dałam ,,na oko", ok 2 garści)
1 główka brokułu (ok 500g)
2 żółtka
1 ząbek czosnku
nać pietruszki
sól, pieprz, wegeta
1. Porcję rosołową zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok 1,5h. (dla leniwych wersja z kostką rosołową też się sprawdzi). Po tym czasie wyciągamy kości z mięsem. Do wywaru wrzucamy kaszę jęczmienną, makaron i brokuły podzielone na małe różyczki.
2. Całość gotujemy ok 10 minut. Doprawiamy solą wegetą i pieprzem. W osobnej misce żółtka mieszamy z 5 łyżkami zupy, a następnie wlewamy do całości. Dokładnie mieszamy.Na sam koniec ząbek czosnku zgniatamy (z łupinką) i wrzucamy do garnka. Po rozlaniu do talerzy zupę ozdabiamy pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz