5 lut 2014

Sernik korona


Prosty, tradycyjny sernik z kokosem upieczony w specyficzny sposób. Wygląda zjawiskowo i apetycznie. Jest bardzo smaczny i wilgotny.

Składniki:

Masa serowa:
750 dag sera pełnotłustego 3 krotnie zmielonego
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
10 dag masła
150 g wiórków kokosowych

Ciasto czekoladowe:
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki dżemu jagodowego (może być inny)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki roztopionego masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka

1. Jajka roztrzepać z białym serem. Masło utrzeć z cukrem, a następnie porcjami dodawać ser z jajkami. Na sam koniec dodać wanilię i kokos, dokładnie wymieszać.

2. Jajka utrzeć z cukrem na kogel mogel, dodać kakao, masło, mleko, dżem i dokładnie zmieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

3. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy serowej robić kulki i układać obok siebie na spodzie, następnie zalać ser masą kakaową. Na wierzchu układać kulki serowe. Piec w 180*C przez ok 50 minut.








1 komentarz:

  1. uwielbiam serniki i uwielbiam kokos, więc ten serniczek kokosowy jest idealnie dla mnie, po prostu boski!!! :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń