5 lut 2014
Sernik korona
Prosty, tradycyjny sernik z kokosem upieczony w specyficzny sposób. Wygląda zjawiskowo i apetycznie. Jest bardzo smaczny i wilgotny.
Składniki:
Masa serowa:
750 dag sera pełnotłustego 3 krotnie zmielonego
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
10 dag masła
150 g wiórków kokosowych
Ciasto czekoladowe:
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki dżemu jagodowego (może być inny)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki roztopionego masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1. Jajka roztrzepać z białym serem. Masło utrzeć z cukrem, a następnie porcjami dodawać ser z jajkami. Na sam koniec dodać wanilię i kokos, dokładnie wymieszać.
2. Jajka utrzeć z cukrem na kogel mogel, dodać kakao, masło, mleko, dżem i dokładnie zmieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy serowej robić kulki i układać obok siebie na spodzie, następnie zalać ser masą kakaową. Na wierzchu układać kulki serowe. Piec w 180*C przez ok 50 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uwielbiam serniki i uwielbiam kokos, więc ten serniczek kokosowy jest idealnie dla mnie, po prostu boski!!! :-)
OdpowiedzUsuńwww.kuchniaipodroze.blogspot.com