8 lut 2014

Pasta z awokado


Pasta z awokado jest jedną z najprostszych past do przygotowania. Awokado samo w sobie jest niesmaczne (przynajmniej dla mnie), więc nie wyobrażam sobie inaczej podanego tego warzywa jak nie właśnie w tej postaci. Ja wybrałam wersję z jajkiem, ale równie nieźle smakuje samo awokado rozgniecione z czosnkiem i solą.

Składniki:

1 dojrzałe awokado (koniecznie miękkie!)
1 ząbek czosnku
1/2 małej cebuli
2 jajka
sól, pieprz
sok z cytryny

1. Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera, zalewamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i kroimy na piórka, dodajemy do awokado, następnie wciskamy ząbek czosnku, dodajemy ugotowane na twardo jajka, doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy na gładki krem.

Pasta z awokado idealnie nadaje się jako zastępczyni masła - oczywiście tylko do ,,wytrawnych" kanapek :)









1 komentarz:

  1. jeszcze nie jadłam pasy z awokado, ale chętnie spróbuję ją zrobić, gdyż Twoja wygląda bardzo apetycznie :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń