31 sty 2014

Tortilla z krewetkami


Dzisiaj coś dla wielbicieli ostrych smaków i owoców morza. Krewetki z sosem sambal oelek pochodzą prosto z Indonezji, jednak w połączeniu z tortillą i warzywami powstaje całkiem nowe danie o którym mogę powiedzieć, że wywodzi się z mojej kuchni :)

Składniki:

opakowanie krewetek koktajlowych 250 g
sok z cytryny

Tempura:
1 jajko
szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki wody
ok 2 łyżek oleju
sól i pieprz

Sos:
3 łyżki sosu sambal oelek (tao tao, dostępny np w tesco czy kauflandzie)
kieliszek czerwonego wina wytrawnego
1 łyżeczka wiśniówki
5 łyżeczek ostrego keczupu
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki (lub suszonej)
szczypta cukru
2 łyżki sosu sojowego ciemnego

Ponadto:
6 placków tortilli
puszka kukurydzy
3 cebule
główka sałaty lodowej
2 pomidory
parmezan


1. Sos sambal oelek mieszamy z winem wytrawnym, wciskamy ząbek czosnku, doprawiamy pietruszką, keczupem, cukrem i sosem sojowym.Odstawiamy do przegryzienia się smaków.

2. Przygotowujemy ciasto na tempurę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Zostawiamy ,,do odstania" na ok 30 minut.

3. Krewetki dokładnie płuczemy, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w większe piórka, smażymy na patelni z olejem. Pod koniec smażenia obficie posypujemy cukrem i zostawiamy na ogniu jeszcze przez ok 2 minuty. Pomidory kroimy w plasterki.

4. Krewetki maczamy w cieście, a następnie smażymy na głębokim oleju na lekko złoty kolor (jeżeli będziemy robić to za długo, krewetki będą gumowate). Odsądzamy na ręczniku papierowym.



5. Placek tortilli obficie smarujemy sosem, na jedną stronę kładziemy sałatę, pomidory, kukurydzę, krewetki, cebulkę, a następnie obficie posypujemy startym parmezanem. Tortillę łamiemy w pół i podsmażamy z dwóch stron. Gotowe danie polewamy sosem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz