Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki razowej
3 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłej wody (aby były delikatniejsze, można dać pół na pół z mlekiem)
szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 cebule
1/2 łyżeczki wegety
1/2 łyżeczki majeranku
1. Ciasto wyrabiamy jak na pizzę. Mąki mieszamy ze sobą, robimy dołeczek, dajemy pokruszone drożdże i zalewamy wszystko ciepłą wodą. Zostawiamy do ,,napęcznienia". Następnie dajemy oliwę z oliwek, przyprawy i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę.
2. Gdy ciasto ładnie wyrośnie wyrabiamy je jeszcze raz (bez mąki!) i tworzymy kulę, z której odrywamy niewielkie porcje ciasta. Z każdej porcji robimy kulkę, którą następnie zgniatamy (u mnie do tego posłużyła deska do krojenia:) ). Takie placuszki wykładamy na blachę i podpiekamy w 180*C przez 5 minut.
3. Cebulę obieramy i kroimy na małe piórka. Podsmażamy na oleju. Gdy cebula lekko się zarumieni doprawiamy ją wegetą i majerankiem. Po podpieczeniu na każdego placuszka kładziemy cebulę
4. Wszystko razem zapiekamy jeszcze ok 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz