29 sty 2014

Francuskie pierożki

Nie sądziłam, że tak proste pierożki będą tak rewelacyjne. Po prostu miałam ochotę na ciasto francuskie i szpinak (od którego się zresztą uzależniłam :) ). Z połączenia tych składników powstały najlepsze wytrawne francuskie przekąski, jakie jadłam. Idealnie smakują na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

2 ciasta francuskie (o temp. pokojowej)
1 opakowanie szpinaku
1 kostka mozzarelli
1/3 sera brie (u mnie cremeux de normandie - ser z lidla)
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 jajko
3 łyżki mleka
sól, pieprz, papryka słodka

1. Szpinak pokroić na mniejsze kawałki i poddusić na maśle, na koniec duszenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mozzarellę pokroić na małe kwadraciki. To samo zrobić z serem brie. Do wystudzonego szpinaku dodać sery, przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

2. Z ciasta francuskiego foremką powykrawać kółka (z 2 ciast u mnie wyszły 24 pierożki), pozostałe ciasto zawinąć w woreczek i zamrozić na następny raz. Na ciasto francuskie wykładać po 1 łyżeczce farszu.


3. Ciasto zlepiać w pierożki. Następnie ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać z mlekiem i smarować nim gotowe pierożki. Na koniec posypać pieprzem i słodką papryką. 


4. Piec ok 10 -15 minut w 200*C. Podawać z sosem czosnkowym.


 



1 komentarz:

  1. prezentują się wyśmienicie, chętnie bym skosztowała takie pierożki :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń