27 sty 2014
Sękacz
Warstwowe, biszkoptowe ciasto w połączeniu z gorzką czekoladą smakuje wyśmienicie. Jest pracochłonne, ale warto poświęcić na nie trochę czasu.
Składniki:
6 jajek
200 g miękkiego masła
szczypta soli
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
100 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
czekolada gorzka z pomarańczą
1 łyżka mleka
1 łyżka masła
kolorowe kuleczki do posypania lub orzechy
1. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem i aromatem waniliowym, następnie dodawać po 1 żółtku. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną do jednej miski i dodawać do masy po 1 łyżce. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli i stopniowo dodawać cukier. Ubite białka dodać do masy i delikatnie wymieszać.
2. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć 3 łyżki ciasta, dokładnie rozsmarować i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220* na 5 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i wyłożyć kolejne 3 łyżki ciasta, zapiec 5 minut. Postępować tak dopóki nie skończy nam się masa. Ostatnią warstwę podpiec ok 8 minut, aby się ładnie zarumieniła.
3. Gotowe ciasto pokroić na 8 trójkątów i zostawić do ostygnięcia. Czekoladę z masłem i mlekiem roztopić w kąpieli wodnej. Dekorować kawałki ciasta wg uznania.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Fantastyczny przepis :) Jak ładnie to ciasto wygląda :) Na pewno pyszne :) Zapisuję do... zrobienia . Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńprezentuje się wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam również do mnie :-)
www.kuchniaipodroze.blogspot.com