Witam. Piękne torty, szczególnie podoba mi się tort piętrowy, komunijny. Mam pytanie, a właściwie kilka:) Jakiej średnicy są oba torty, i czy niższy poziom należy czymś wzmocnić aby się nie rozpadł? Masa na wierzchu jest maślana, czy śmietanowa? pytam bo też chcę zrobić tort na komunię, nie chce obkładać całości masą cukrową, chciałam go udekorować stokrotkami z masy cukrowej, ale wiem że ozdób z masy cukrowej nie należy kłaść na krem z masy na bazie śmietany. Czy może można? A ta piękna koronka, rozumiem że jest to specjalna masa wylewana na silikonowy wzór koronkowy? Również bardzo pięknie wygląda no i się trzyma! Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc. Serdecznie pozdrawiam
Witam, bardzo dziękuję :) Już staram się pomóc. A więc tak, torty piętrowe oczywiście są dodatkowo wzmacniane. Podstawa jest różnej średnicy, zazwyczaj robię 23 cm, a piętro 16. Przy składaniu do podstawy wbijam grube wykałaczki (takie jak do szaszłyków), docinam do jej wysokości, a piętro dodatkowo usztywniam cienkim podkładem. Inaczej tort może się zapaść, dlatego trzeba zrobić takie ,,rusztowanie" :) Torty zazwyczaj obkładam kremem na bazie bezy szwajcarskiej, może też służyć jako tynk pod masę cukrową - nie roztopi jej. Umieszczam na nim też figurki z masy (tak jak np. hello kitty). Fajnie się z nim pracuje, pięknie zachowuje nadane mu kształty. A koronka jest robiona na specjalnych formach :) Pozdrawiam :)
Dziękuję serdecznie za pomoc. Tak myślałam że z tym piętrem należy tak zrobić... chyba nie będę się tego uczyć przy okazji komunii :) Muszę się zaopatrzyć w formy do koronek bo robią wrażenie:) Dziękuję i pozdrawiam!
Marysiu, gratuluję talentu i podziwiam pracowitość :). Oczywiście czekam na więcej :).
OdpowiedzUsuńWitam. Piękne torty, szczególnie podoba mi się tort piętrowy, komunijny. Mam pytanie, a właściwie kilka:) Jakiej średnicy są oba torty, i czy niższy poziom należy czymś wzmocnić aby się nie rozpadł? Masa na wierzchu jest maślana, czy śmietanowa? pytam bo też chcę zrobić tort na komunię, nie chce obkładać całości masą cukrową, chciałam go udekorować stokrotkami z masy cukrowej, ale wiem że ozdób z masy cukrowej nie należy kłaść na krem z masy na bazie śmietany. Czy może można? A ta piękna koronka, rozumiem że jest to specjalna masa wylewana na silikonowy wzór koronkowy? Również bardzo pięknie wygląda no i się trzyma! Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc. Serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, bardzo dziękuję :) Już staram się pomóc. A więc tak, torty piętrowe oczywiście są dodatkowo wzmacniane. Podstawa jest różnej średnicy, zazwyczaj robię 23 cm, a piętro 16. Przy składaniu do podstawy wbijam grube wykałaczki (takie jak do szaszłyków), docinam do jej wysokości, a piętro dodatkowo usztywniam cienkim podkładem. Inaczej tort może się zapaść, dlatego trzeba zrobić takie ,,rusztowanie" :) Torty zazwyczaj obkładam kremem na bazie bezy szwajcarskiej, może też służyć jako tynk pod masę cukrową - nie roztopi jej. Umieszczam na nim też figurki z masy (tak jak np. hello kitty). Fajnie się z nim pracuje, pięknie zachowuje nadane mu kształty. A koronka jest robiona na specjalnych formach :) Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję serdecznie za pomoc. Tak myślałam że z tym piętrem należy tak zrobić... chyba nie będę się tego uczyć przy okazji komunii :) Muszę się zaopatrzyć w formy do koronek bo robią wrażenie:) Dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPoproszę tort Jacka Daniel'sa :)
OdpowiedzUsuńMi się podoba Hello Kitty. Idealny na urodziny mojej córci.
OdpowiedzUsuńCzy koronkę na tort można położyć na krem czy tylko masę cukrową?
OdpowiedzUsuń